به گزارش خبرنگار "سرویس فضای مجازی" خبرگزاری فارس، محمدرضا یزدان پناه، روزنامه نگار دوم خردادی و نویسنده وبلاگ "بوی خاک" در یکی از پستهای اخبر وبلاگ خود موضوعی را با عنوان "آقای خاتمی! سخن گفتن کافیست، عمل کنید" مطرح کرده است
برپایه این گزارش در این وبلاگ میخوانیم
بیگمان وقتی از فردی به نام سیدمحمد خاتمی سخن میگوییم، یکی از نخستین نکاتی که به اذهان متبادر میشود، سخنرانیها و بیانات فراونی است که رئیس جمهور پیشین کشورمان از هنگام تبلیغات انتخاباتی خود پیش از دوم خرداد 76 تا همین روزها درباره مفاهیمی مانند اصلاحات، دموکراسی، مردمسالاری دینی، گفتوگوی تمدنها، تاریخ، فلسفه، حقوق بشر، کرامت انسان، دین و .... انجام داده است.
دیدگاه فکری و نظری خاتمی درباره این مفاهیم و جایگاه آنها در اندیشه سیاسی او به گونهای بوده که به عنوان مثال رئیس جمهور پیشین حتی اگر در اعتراض به ردصلاحیت نامزدهای نمایندگی مجلس هم سخنرانی کرده، به جای آنکه مخالفت خود را با ادبیاتی سیاسی ابراز دارد، صرفاً به بیان مواردی مانند حق انتخاب آزادانه انسان از منظر دین و آرای بنیانگذار انقلاب اسلامی بسنده کرده است.
تصور نمیکنم از میان فعالان سیاسی ـ اجتماعی امروز ایران و حتی جهان که پیگیر مسائل داخلی کشورمان هستند، کسی وجود داشته باشد که از نگاه خاتمی به این مسائل اطلاعی نداشته باشد و نداند وقتی رئیس جمهور پیشین از مفهومی به نام اصلاحات سخن میگوید، دقیقاً به چه چیزی اشاره میکند؛ و صدالبته تعریفی که خاتمی از اصلاحات، دموکراسی، حقوق بشر و.... ارائه میدهد، علیرغم نقدهایی که به آنها وارد است (و کم هم نیست)، تعریفی اصولی و قابل نقد و بررسی است که لااقل در مقیاس دین اسلام، نزدیکترین تعریف به مفاهیم مشابه در فلسفه و سیاست مدرن غرب است.
دقیقاً به همین دلایل هم هست که وقتی قرار میشود سیدمحمد خاتمی 12 سال پس از دوم خرداد 76، به تبیین مبانی نظری اصلاحات بپردازد، مخاطب را حیرتزده میکند! به راستی اگر قرار است خاتمی امروز به تبیین نظری مفهوم اصلاحات بپردازد پس آنچه تاکنون انجام میداده چه بوده است؟ آیا خود او میتواند ادعا کند که در میان آن همه سخنرانی و همایش و کنفرانسی که در سالهای اخیر در آنها شرکت کرده و سخن گفته، اصلاحات مدنظرش را تعریف نکرده است؟
از سوی دیگر، باید به این نکته کلیدی نیز اشاره کرد که خاتمی با تمام احترامی که دارد، تنها بخشی از جریان اصلاحطلبی در ایران است و اگر قرار باشد تعریفی از اصلاحات ارائه شود (که بیگمان مهمترین ضرورت اصلاحطلبان است) این مهم باید در مکانیسمی جمعی انجام شود نه تنها توسط خاتمی.
واقعیت این است که جامعه اصلاحطلبی ایران اعم از نخبگان و کنشگران آن، به خوبی از معنا و مفهوم اصلاحات مدنظر خاتمی آگاهند؛ حقوق بشر، کرامت انسان، دموکراسی، آزادی و دیگر ارزشهای مشابه آنها در ایران امروز بیشتر به شوخی شباهت دارند، نوبت عمل کردن است.
» انتخابات
»» نظرات دیگران ( نظر)
لیست کل یادداشت های این وبلاگ